Gesproken ondertiteling

Televisie is nu ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden. In Nederland is het mogelijk met de zogenaamde KomFox om zowel de ondertiteling van commerciële als publieke televisie programma’s en teletekst-pagina’s voor te laten lezen.

Met gebruikmaking van teletekstpagina 889 wordt de tekst uitgesproken. Bij het veranderen van zender, schakelt de KomFox direct mee. De KomFox heeft diverse instelmogelijkheden zoals de keuze uit drie stemmen, het aanpassen van de voorleessnelheid en de geluidsbron: de tv, de audio- installatie of hoofdtelefoon.

Ook kan teletekst vergroot worden en kan er een andere kleurstelling worden ingesteld. Het maakt niet uit hoe het televisie-signaal binnenkomt via de schotel, kabel of digitaal. De gesproken ondertiteling komt tot stand doordat vanuit de TV-studio de ondertiteltekst wordt aangeboden aan teletekstpagina 889. Deze teletekstpagina is speciaal ontwikkeld voor “ondertiteling voor blinden en slechtzienden” en wordt ondersteund door de zenders NPO 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8, SBS 6, Veronica en Net 5.
Vooral ouderen en mensen met een fysieke beperking stellen dat ondertitels en teletekst voor hen lastig te lezen zijn. Zij wensen mogelijkheden als zoomfuncties, aanpassing van ondertitels en nasynchronisatie van programma’s om de kijkbeleving te vergroten.

Bestel de KomFox

Ga naar de fabrikant voor gesproken ondertiteling.